Hoppa till huvudinnehåll

Artportalen

Artportalen är ett system för inrapportering och sökning av artobservationer i Sverige. Artportalen är ett öppet system och används av myndigheter, forskare och naturvårdare såväl som privatpersoner.

En uggla, en murkla och en blomma med geting på. Illustration.

Artportalen är viktig för svensk naturvård

Artportalen är ett viktigt verktyg för naturvård och en unik källa till kunskap som redan nu leder till riktade naturvårdsinsatser och som kan hjälpa oss att se trender för att förebygga miljö- och klimatproblem.

Artportalen är även en mötesplats för naturintresserade, som på ett enkelt och säkert sätt kan hålla koll på sina och andras fynd och utbyta kunskaper med varandra.

Artportalen är öppen för alla som vill rapportera och söka bland de 83 miljoner (maj 2021) fynduppgifterna.  

Vill du få ut mesta möjliga av Artportalen?

På Artportalen kan du rapportera och söka bland alla fynd i Artportalen. Här kan du också redigera fynduppgifter, skapa och administrera projekt, importera stora datamängder och mycket mer. Därtill finns också den mobilanpassade checklistan som erbjuder ett enkelt sätt att rapportera utifrån en färdig artlista. 

Har du hittat en art som du vill rapportera?

Du rapporterar enklast med Artportalens mobilrapportering. Skapa ett konto, ladda upp en bild (om du vill) och ange var och när du såg arten.

Artportalens grundpriciper

Artportalens grundprinciper

  • Dina fynd visas öppet
  • Känsliga arter skyddas
  • Du ansvarar själv för kvaliteten
  • Utvalda fynd kvalitetsgranskas
  • Säker och långsiktig datalagring

Läs mer Artportalens grundprinciper.

Vilka står bakom Artportalen?

Artportalen drivs av SLU Artdatabanken, i samarbete med Artportalsrådet och dess medlemmar: Sveriges ornitologiska förening, Svenska botaniska föreningen, Sveriges mykologiska förening, Sveriges entomologiska förening, Länsstyrelserna, Kommunerna, Skogsstyrelsen, Jordbruksverket, Naturskyddsföreningen, Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket. Artportalen finansieras till stor del av Naturvårdsverket.

Publicerad: 27 september 2022 - Sidansvarig: ulrika.sehlberg.samuelsson@slu.se
Loading…