Anordna en bioblitz under biologiska mångfaldsveckan

Senast ändrad: 20 maj 2024
Lila och gula blommor på äng. Foto

Om du vill vara med och göra något roligt tillsammans med andra och samtidigt bidra till ett ökat naturintresse och bättre naturvård kan du anordna en bioblitz kring Biologiska mångfaldens dag 22 maj. (15-29 maj)

På Artportalen kan du sedan se statistik för din bioblitz, t.ex. hur många arter ni hittat och hur många rapportörer som varit med. Varför inte utmana en annan förening, arbetsplats eller kompisgäng och följ resultatet direkt på den specialgjorda temasidan på artportalen.se

 

Vad är en bioblitz?

Under en bioblitz träffas man under en begränsad tid och försöker hitta och artbestämma så många arter som möjligt i ett begränsat område. Ofta anordnas bioblitzen som en träffpunkt mellan olika experter och allmänhet för att öka intresset för och kunskapen om naturen. Det kan vara bra att välja en plats som är lättillgänglig om man vill engagera allmänheten. Ofta är en bioblitz 24 timmar, men det går bra att ordna både längre eller kortare evenemang än så om man vill. 

Viktigt med rapportering till Artportalen

Genom att rapportera det man hittar på Artportalen har man gjort en värdefull insats för att vi bättre ska förstå och kunna bevara artrikedomen i vårt land. 

Länkar

Artportalens temasida för Biologiska mångfaldens dag
Så lägger du upp din bioblitz i Artportalen

Aktiviteter Biologiska mångfaldens dag 2022
Biologiska mångfaldens dag, officiell webbplats


Kontaktinformation

Cecilia Nordström, webbansvarig kommunikatör
SLU Artdatabanken
cecilia.nordstrom@slu.se018-672441, 072-2032967