Hoppa till huvudinnehåll

Artfakta

Artfakta är till för dig som vill söka efter information om djur, växter och svampar i Sverige. Här kan du läsa fakta om arter och få hjälp med artbestämning.

Vad händer med Artfakta?

Artfakta byter utseende, men inte innehåll! Under en period framåt förnyar vi Artfakta och vissa störningar kan förekomma. En del information och funktionalitet byter plats, t.ex. kombinerar Artinformation nu det som tidigare presenterades under Artbestämning och Naturvård.

Artinformation

Under artinformation hittar du taxonsidor där artens släktskap, kännetecken, ekologi och utbredning presenteras. Här finns även artnycklar, bildgallerier, fågelljud och andra hjälpmedel för att du ska kunna göra korrekta artbestämningar. Du har också möjlighet att söka i flera olika datakällor och filtrera ut artinformation för olika grupper av arter t.ex. naturvårdsintressanta arter.

Sök med bild

Nu blir det ännu enklare att bestämma art med hjälp av bildigenkänning. Vi har släppt en ny och förbättrad version av bildigenkänningstjänsten Sök med bild. Den nya versionen bygger på miljontals artbilder från hela norra Europa, inklusive bilder från Artportalen.

Närbild på mobil som fotograferar ödla på stam. Foto

Sök i fyndkartor

Via interaktiva kartor kan du söka fördjupad information och detaljer om enskilda fynd. Där finns också möjlighet att söka i flera olika datakällor, att välja information för en viss period och för olika grupper av arter t.ex. naturvårdsintressanta arter.

Namn och släktskap

I namn och släktskap kan du söka information om rekommenderade namn, vanligt förekommande synonyma namn, felanvända namn och namnförändringar som gjorts över tid. All taxonomisk information hämtas från Dyntaxa – Svensk taxonomisk databas.

Citering

Artfakta som helhet:
SLU Artdatabanken (publiceringsår). Artfakta. https://artfakta.se [åtkomstdatum]

Till exempel:
SLU Artdatabanken (2024). Artfakta. https://artfakta.se [2024-01-18]

 

Foto i bildknapp "Sök med bild": © Anders Tukler/SLU Artdatabanken

Publicerad: 14 februari 2024 - Sidansvarig: cecilia.nordstrom@slu.se
Loading…