Hoppa till huvudinnehåll

SLU Artdatabankens naturvårdspris

– ett av Sveriges finaste naturvårdspriser.

Pokal i ofärgat glas med fiskliknande former som omsluter en rödbrun droppe. Foto

SLU Artdatabankens naturvårdspris

Naturvårdspriset delas ut till någon som gjort enastående insatser för att bevara den biologiska mångfalden. Förste pristagare var Nils Dahlbeck, 1997. Efter honom har en rad av Sveriges framträdande naturvårdare mottagit utmärkelsen. 

SLU Artdatabanken vill genom priset främja det fortsatta arbetet med bevarande av biologisk mångfald, öka kunskapen om Sveriges arter och naturtyper, uppmärksamma behovet av naturvårdsarbete och forskning inom detta område samt motivera till och främja fortsatt arbete för bevarande av biologisk mångfald.

 

Mer om naturvårdspriset

2016 förnyades priset och den fantasiegggande statyetten - Radicula - togs fram i samarbete Erika Krisoffersson Bredberg och Ammy Olofsson från Glasbolaget i Bro som arbetar med ekologisk glastillverkning. Hyttans ugn eldas med biogas och de råvaror som används är returglas från bildskärmar, floatglas och miljökristall. För SLU Artdatabanken är det viktigt att arbeta utifrån ett hållbarhetsperspektiv och en återvunnen statyett var ett självklart val.

Den ursprungliga statyetten - Livsformer - var gjord av brons och togs fram av konstnären Sam Westerholm.

Intervju med årets mottagare av naturvårdspriset.

Intervju med Sebastian Kirppu, urskogens främsta beskyddare, och Johan Nitare, fader till nyckelbiotopsinventeringen. De tilldelas var för sig SLU Artdatabankens naturvårdspris 2023 för deras arbete med att värna skogen och dess biologiska värden.

Pristagare genom åren

Sveriges mest framträdande naturvårdare finns bland mottagarna av SLU Artdatabankens naturvårdspris. Här kan du läsa om alla pristagare genom åren samt motiveringen till varför de fått priset.

Spellista: Naturvårdspriset

Se prisutdelningar och intervjuer från de senaste åren.

Publicerad: 28 april 2023 - Sidansvarig: ulrika.sehlberg.samuelsson@slu.se
Loading…