Information om webbplatsen

Senast ändrad: 27 september 2023

Webbläsare och tillgänglighet

Vi strävar efter att webbplatserna ska vara tillgänglig för alla oavsett om du surfar via dator, mobil eller platta. Dock visas de bäst i en modern webbläsare, till exempel Chrome eller Internet Explorer. Vi strävar även efter att uppfylla riktlinjerna för tillgänglig webb (WCAG 2.0, nivå AA).

Navigering

På SLU:s webbplats navigerar du med hjälp av menyn i sidhuvudet, via knappar och puffar på start- och ingångssidor eller via länkar i sidfoten. För att röra dig mellan webbplatserna följer du länkarna i sidhuvudet. Via länkstigen kan du alltid se var du befinner dig i navigationsstrukturen.

Skript

Webbplatserna använder javascript för att förbättra användarupplevelsen (vid t ex enklare animeringar). Viktiga funktioner ska fungera även utan javascript påslaget.

Användning av kakor (cookies)

Kakor är små textfiler som lagras i besökarens webbläsare. På vissa delar av SLU:s webbplatser används kakor för att ge dig tillgång till extra funktioner. Vi använder också kakor för att samla in statistik över hur du använder webbplatserna. Vi lagrar ingen personlig information om dig.

Via vår kakhantering kan du styra vilka kakor du vill godkänna på SLU:s webbplatser. Du kan också göra övergripande inställningar i din webbläsare. Beroende på dina val och inställningar kan vissa funktioner falla bort.

Hantera kakor

Nödvändiga

ASP.NET SessionId

Detta är en nödvändig kaka som krävs för att webbplatsen ska fungera. Kakan används för att tillfälligt identifiera en session (ditt besök) från andra besök.

Kakan tas bort när du stänger din webbläsare.

_RequestVerificationToken

En nödvändig kaka som används för att säkerställa att formulärdata inte manipuleras då den skickas från din webbläsare till servern.

Kakan tas bort när du stänger din webbläsare.

.EPiForm_BID, .EPiForm_VisitiorIdentifier

Kakorna sätts när du fyller i ett formulär på någon av våra webbplatser.

Kakorna sparas i tre månader. 

Epi-Prod

En kaka som håller reda på att du alltid hamnar på rätt server under ditt besök på någon av våra webbplatser.   

Kakan sparas i en timme.

Klaro

En nödvändig kaka som håller reda på vilka inställningar du gjort för kakor.

Kakan sparas i ett år.

Analys

__Vizzit 

Vi använder Vizzit för statistik, för att få en bild av hur våra besökare använder webbplatsen. Till exempel så kan vi se hur många som besöker oss, vilka sidor som besöks och vilka sökord som används på webbplatsen. Den informationen är viktig för oss i arbetet med att förbättra och anpassa webbplatsen för våra användare. Kakan samlar inte in någon personlig data. 

Kakan sparas i ett år.  

Matomo 

Vi använder Matomo för att utvärdera och förbättra webbplatsens innehåll och struktur. De kakor vi använder sparar ingen information som gör att vi kan identifiera vem du är. 

_pk_id 

Kakan sätter ett unikt och slumpmässigt användar-ID. 

Kakan sparas i 13 månader. 

_pk_ref 

Kakan sparar information om varifrån trafiken till webbplatsen kommer ifrån. 

Kakan sparas i 6 månader 

_pk_ses 

Kakan sparar tillfälligt information om ditt besök. 

Kakan sparas i 30 minuter. 

_pk_hsr 

Kakan sparar tillfälligt information om ditt besök. 

Kakan sparas i 30 minuter. 

Funktion

Youtube

Vi har inbäddade filmer från våra Youtubekanaler på webbplatsen. När du spelar filmerna används kakor av youtube.com.
Läs mer om kakor från Youtube

SLU-play

Vi har inbäddade filmer från Kaltura som kan sätta en kaka.
Läs mer om kakor från Kaltura

Post- och telestyrelsen, som är tillsynsmyndighet på området, lämnar ytterligare information om kakor på sin webbplats.

Behandling av personuppgifter

SLU behandlar personuppgifter som samlas in genom våra webbplatser. Ansvarig för behandlingen av personuppgifter på webbplatserna är SLU:s integritets- och dataskyddsfunktion.

SLU Artdatabanken behandlar dina personuppgifter när du till exempel anmäler dig till en konferens, beställer böcker eller prenumerationer, använder webbapplikationer eller kontaktar oss av någon annan anledning. Vi lagrar informationen för att kunna administrera och följa upp ärendet om det krävs.

Upphovsrätt och citering

Besökare har inte rätt att fritt ladda ned och använda texter eller bilder från webbplatsen. Den som önskar kontakt med någon av våra fotografer eller vill köpa rätten att utnyttja bilder eller texter från våra webbplatser kan kontakta upphovsratt@artdatabanken.se

Publicerad information får citeras med angivande av källa, men inte användas i kommersiellt syfte utan tillstånd, eller på sätt som kan skada SLU. Inte heller får webbplatsens design kopieras och användas i andra syften. 

För länkning till SLU Artdatabankens webbplats som innebär att upphovsrättsligt skyddat material synliggörs i ett nytt sammanhang gäller dels att upphovsmannens namn måste vara synligt, dels att källa ska anges enligt citeringsanvisning:

SLU Artdatabanken [årtal för nedladdning]. [sidans rubrik]. [sidans url] (hämtad [datum för nedladdning]).

 

Webbplatsen arkiveras två gånger per år

I början av varje termin tas en fullständig kopia av våra webbplatser. 

 


Kontakta oss!

Vi är tacksamma för tips och synpunkter från dig som besöker vår webbplats!

  • Övergripande innehåll på webbplatsen (struktur, funktioner, tekniska förutsättningar, tips och synpunkter): cecilia.nordstrom@slu.se
  • Innehåll på enskilda sidor: respektive sidansvarig som ska finnas längst ner på sidan eller den person som står under Kontaktinformation.
  • Tekniska problemit-stod@slu.se

Kontaktinformation

Cecilia Nordström, webbansvarig kommunikatör
SLU Artdatabanken
cecilia.nordstrom@slu.se018-672441, 072-2032967