Rapportera harpaltar

Senast ändrad: 09 februari 2024

Både skogs- och fältharen kan få ungar tidigt på året. För många är det ett av de första vårtecknen. Det är dock okänt hur tidigt, och när de flesta harpaltar föds. I ett projekt vid SLU finansierat av Naturvårdsverket studeras därför harens fortplantning.

Ett sätt att göra det är att sammanställa observationer gjorda av allmänheten, så kallad medborgarforskning (engelska ’citizen science’). För att förbättra vår kunskap om hararnas fortplantning uppmuntras därför de som observerar en harpalt (dvs en nyfödd eller ung hare) att, om möjligt, ta ett foto (t ex med mobilen) och rapportera i Artportalen tillsammans med tid och plats för observationen. Du behöver skapa ett konto för att kunna rapportera i Artportalen.

Harpalt. Foto: Kenneth Johansson

Hoppas ni på detta vis vill hjälpa oss att ta reda på mer om våra harar!

Fakta:

Hur skiljer man på skogshare och fälthare

Skogsharen är relativt lik sin släkting fältharen, men det finns ett antal karakteristiska drag som skiljer dem åt. Såväl kroppsform som svans, öronstorlek samt ögon- och pälsfärg ser olika ut på dem. Dessutom byter skogsharen pälsfärg mellan sommar och vinter, vilket gör den lättare att känna igen vintertid. Under sommarhalvåret har skogsharens päls en jämnt gråbrun till mörkgrå färg medan fältharens päls är gulbrun på ett spräckligt sätt. Jämfört med fältharen är skogsharen något mindre och knubbigare och dess svans är kort, vit och formad som en liten boll. Fältharens svans är något längre, plattare och dessutom svart på översidan. Öronen är kortare hos skogsharen än hos fältharen, och ögonen är mörkt rödbruna (verkar helt mörka) hos skogsharen, medan fältharens ögon är ljust gulbruna (ljusa med svart i mitten).