SLU-nyhet

Ny WFS-tjänst ersätter gamla WMS och WFS-tjänster

Publicerad: 23 september 2022

Från 15 oktober fasas våra gamla WMS- och WFS-tjänster ut för att stängas ner vid årsskiftet 2022/2023. För den som ännu inte har bytt till den nya WFS-tjänsten för artobservationer är det hög tid att göra det nu.

SLU Artdatabankens nya WFS-tjänst tillåter dig att hämta in artobservationer direkt till ditt eget GIS-program. Du kan också använda tjänsterna för att göra direktanrop i din webbläsare utan att gå via ett GIS-program. WFS är en internationell standard för åtkomst av data via internet, som publicerar geografisk information i vektorformat. 

WFS-tjänsten är kopplad mot vårt API för artobservationer från flera datakällor (Species Observation System API) från ett flertal olika dataleverantörer. Datainnehåll, databasernas uppbyggnad och deras syfte kan skilja sig åt, men omvandlas till ett gemensamt format med minsta gemensamma nämnare i vårt Species Observation System. Liksom den gamla WFS-tjänsten kan den nya inte hantera skyddade fynd. Skyddade fynd kommer man för närvarande bara åt om man har behörighet för detta. Dokumentation för tjänsten: https://github.com/biodiversitydata-se/SOS/blob/master/Docs/WfsService.md 

Våra gamla WMS- och WFS-tjänster, som fram till 2020  drevs av Svenska LifeWatch (SLW), bygger på föråldrad teknik och har en rad problem som inte har kunnat åtgärdas. De stängs nu ned. Vi hänvisar därför till att övergå till den nya WFS-tjänsten så snart som möjligt för att få tillgång till aktuell och komplett data från våra datakällor. 

Vid frågor kontakta oss på artdatabanken@slu.se 

 

Fotnot: WMS (Web Map Service) är en visningstjänst och WFS (Web Feature Service) är en tjänst för direktåtkomst.


Kontaktinformation