Nyligen släpptes en rad nya funktioner i Artportalens checklista, bland annat en enkel taggningsfunktion som gör att resultatet visas live på en digital resultattavla.
- Det här är en funktion som gör det lite roligare att leta arter tillsammans och som dessutom är helt coronasäker. Det går bra att befinna sig i olika delar av landet, men ändå hålla koll på vilka observationer kompisarna gör live, säger Johan Nilsson på SLU Artdatabanken.
Det är enkelt att starta ett artrally, så här går det till:
- Hitta på ett taggnamn (undvik generella namn för att minska risken för att någon annan använder samma taggnamn)
- Sprid taggnamnet till alla deltagare
- Deltagarna anger taggnamnet och vips får alla som har angett samma tagg tillgång till en digital resultattavla som kan sorteras antingen på rapportörer eller på arter. Observera att resultattavlan endast finns kvar sex timmar efter att den sista deltagaren rapporterat in sin checklista.
Resultattavlan går att länka till om man vill dela den med andra än deltagarna.
Artportalens checklista har stadigt ökat i popularitet sedan den släpptes för ett och ett halvt år sedan och står idag för cirka 10 procent av alla observationer som rapporteras in till Artportalen. Den är utvecklad för att artintresserade på ett enkelt sätt ska kunna rapportera direkt i fält utifrån en given artlista samtidigt som värdefulla forskningsdata genereras.
Checklistan har förbättrats i flera omgångar, alldeles nyligen kom bland annat möjligheten att göra egna anpassade artlistor, att rapportera till projekt och taggningsfunktionen, som gör det enkelt att följa sina kompisars observationer live och tävla i artrally.
- Vi tror att många artintresserade kommer att uppskatta det sociala momentet lika mycket som tävlingsmomentet, säger Johan Nilsson.
Taggningsfunktionen i Artportalens checklista är också användbar för andra ändamål än artrallyn, t.ex. inventeringar eller bioblitzar.
Länkar