SLU-nyhet

Spännande nyheter i Artportalens checklista

Publicerad: 08 oktober 2020
Digital resultattavla som visar artobservationer.

Idag släpptes flera användarbara funktioner i Artportalens checklista, bl.a. möjligheten att rapportera till ett projekt och att dela sina fynd med andra live.

Tagga din checklista och dela dina fynd live med andra

En rolig nyhet är taggningsfunktionen som gör det enkelt att ordna artrallyn och dela sina observationer i realtid med andra. Hitta på en valfri tagg (#), sprid den till alla deltagare och följ resultatet live på den digitala resultattavlan. Tavlan går också att dela via en länk till alla som är intresserade.

Syftet är att inspirera fler att använda checklistan och att rapportera alla arter, inte bara de som man vanligtvis rapporterar. Funktionen är användbar i många typer av sammanhang, till exempel i samband med tävlingar, bioblitzar eller inventeringsuppdrag.

Skräddarsy en egen artlista till ditt projekt

Nu finns möjligheten att rapportera utifrån en anpassad artlista i Artportalens checklista. Artlistan kan skräddarsys efter ditt projekts behov och innehålla arter från alla artgrupper. En anpassad artlista är alltid kopplad till ett projekt i Artportalen. Artlistan administreras av projektägaren på artportalen.se under Mina sidor.

Koppla dina checklistefynd till projekt 

Nu kan du rapportera dina fynd till projekt även genom Artportalens checklista. Tidigare har det bara gått på Artportalen.se. Projekt skapas och administreras på artportalen.se under Mina sidor. Ett projekt kan användas av dess projektmedlemmar. Det finns också ett antal allmänna projekt som alla kan rapportera på. De projekt du har rätt att rapportera på är valbara för dig i Artportalens checklista.

Pausa checklista

Nu kan du pausa din checklista vilket gör det möjligt att ha flera listor samtidigt. Du kanske vill ha en lista för dagfjärilar och en för fåglar samtidigt eller så vill du slutföra din lista i lugn och ro när du kommer hem. Du hittar pausknappen under knappen Avbryt.

Satellitbild

En annan nyhet är att det nu är möjligt att se Lantmäteriets satellitkarta i Artportalens checklista.

Checklistans snabbkurser

Checklistans snabbkurser är bra för dig som vill komma igång att rapportera med checklistan och undrar hur den fungerar, men också för dig som redan är användare och vill lära dig smarta tips och genvägar. 

Fakta:

Artportalens checklista är en webbsida som är byggd för att användas för rapportering av arter i fält med en smartphone. Arterna kryssas av i en färdig artlista som är anpassad till den plats man befinner sig på och till aktuell årstid. Checklistan kan användas för alla artgrupper, men fungerar bäst för arter som är möjliga att artbestämma i fält och där artlistan blir rimligt lång, t.ex. fåglar, dagfjärilar och trollsländor.

Artportalens checklista utvecklas och förvaltas av SLU Artdatabanken.