SLU-nyhet

Svenska fågelljud komplett i Artfakta

Publicerad: 17 december 2020
Illustrerad fågel med musiknoter mot blå bakgrund

Nu finns ljudinspelningar av näst intill samtliga cirka 300 svenska fågelarter i Artfakta. Det är resultatet av ett omfattande arbete som nu blivit lättillgängligt för den naturintresserade allmänheten och för alla som vill bli bättre på att artbestämma fåglar.

Presentationerna i Artfakta innehåller kompletta ljudbilder från de häckande och regelbundet uppträdande arterna i Sverige. Arterna presenteras med olika lätestyper såsom sång, varningsläten och lockläten. Här finns också läten från ungar som tigger, och mer specifika läten som storlommens dykläte, hackspettens trumningar och storkens näbbklapper.

Ljud är ett bra sätt att artbestämma fåglar på och nu är det lätt att jämföra och kontrollera fågelläten, direkt när man är ute i naturen, med de ljudinspelningar som finns i Artfakta.

- Fåglarnas sång är kanske ett av de starkaste vårtecknen för många och en stor del av människors upplevelse av naturen. Min förhoppning är att detta arbete ska ge fler glädjen att utforska och lära sig mer om svenska fågelarter, säger Henrik Thurfjell, organismgruppsansvarig för bland annat fåglar på SLU Artdatabanken.

Funktionen har funnits i Artfakta sedan lanseringen av nya Artfakta i maj 2019 och ljuden har lagts ut löpande. Nu är det arbetet klart och alla de ljud som SLU Artdatabanken har finns tillgängliga i respektive artpresentation.

Samtliga inspelningar har gjorts av Patrik Åberg.  


Kontaktinformation

Henrik Thurfjell, däggdjur, kräldjur, grodor och fåglar (Tetrapoda)
SLU Artdatabanken
henrik.thurfjell@slu.se  018-672617, 073-0402221