Fakta:
I artikelflödet Dagens natur hittar du analyser och nyheter om biologisk mångfald, arter och svensk naturvård. Tipsa gärna redaktionen om du har en nyhet eller idé. Mer om Dagens natur.
[Publicerad 2020-12-17]. Att lära sig fåglars läten ett bra sätt att artbestämma dem. Det är dessutom ett bra sätt att lära sig mer om deras liv. I Artfakta finns ljudinspelningar av nästan samtliga cirka 300 svenska fågelarter. Ljuden är även tillgängliga i Artportalens checklista som är enkel att använda ute i fält.
Hackspettar är världsmästare på att trumma. På en halv sekund hinner de trumma 10 till 16 slag med näbben. Staren är suverän på att härma andra fåglars läten, och den kan till och med imitera ljud från staden, till exempel billarm. Det smattrar, surrar, gnisslar och visslar om staren på våren.
Många arter har en stor repertoar som inte bara innehåller olika visslande och kvittrande läten utan även mekaniska läten med exempelvis näbben, vingarna och stjärten. Detta är exempelvis ljud som hackspettars trummande, knipans eller knölsvanens vingljud när den flyger eller enkelbeckasinens vinande läte från de vibrerande stjärtpennorna när den störtdyker vid spelflykt.
Gärdsmyg, Troglodytes troglodytes. Fotograf: Johan Nilsson
Fåglars läten används bland annat för att hävda revir, vid val av partner, för att varna, för igenkänning mellan individer och för att ge respons på individer av samma art.
Fågelläten är inte något fast och definierat. Precis som bland människor förändras fågelpopulationers läten. Populationer som av en eller annan orsak är åtskilda kan till exempel utveckla olika dialekter.
Men även om lätena kan förändras finns det olika typer av ljud som fågeln använder vid olika tillfällen och i olika perioder i fågelns liv. De läten som fåglarna åstadkommer med strupen delas in i kategorierna: sång, lockläte, varningsläte, skuggsång och tiggläte.
Genom att lära sig fåglarnas olika läten kan man få god hjälp för att artbestämma fåglar. I Artfakta finns ljudinspelningar av nästan samtliga cirka 300 svenska fågelarter. Presentationerna innehåller kompletta ljudbilder från de häckande och regelbundet uppträdande arterna i Sverige. Det är resultatet av ett omfattande arbete som nu är lättillgängligt för den naturintresserade allmänheten och för alla som vill bli bättre på att artbestämma fåglar. En länk till arten och fågellätena finns dessutom att nå från arterna i Checklistan.
Samtliga inspelningar har gjorts av Patrik Åberg, Tibro, som nyligen gick bort. Han har under en stor del av sitt liv arbetat målmedvetet med att spela in fågelläten i Sverige och i många andra länder runt om i världen. Han ses som en av de främsta inspelarna av fågelljud i både Sverige och övriga delar av världen.
Text: Johan Nilsson och Ulrika Sehlberg Samuelsson
I artikelflödet Dagens natur hittar du analyser och nyheter om biologisk mångfald, arter och svensk naturvård. Tipsa gärna redaktionen om du har en nyhet eller idé. Mer om Dagens natur.
Ulrika Sehlberg Samuelsson, redaktör
SLU Artdatabanken
ulrika.sehlberg.samuelsson@slu.se