SLU-nyhet

Artportalens checklista används i Musikhjälpen

Publicerad: 15 december 2020
Skådarhjälpens logga.

För åttonde året i rad engageras fågelintresserade i Skådarhjälpens Musikhjälpenrally. Rallyt går ut på att man skådar fågel under 12-20 december, rapporterar in sina fynd och skänker en slant för varje art man sett till Musikhjälpen. Nytt för i år är att man kan vara med i artrallyt genom att använda Artportalens checklista.

Artportalens checklista är en webbsida som är byggd för att användas för rapportering av arter i fält med en smartphone. Arterna kryssas av i en färdig artlista som är anpassad till den plats man befinner sig på och till aktuell årstid.

Tidigare i höstas lanserades taggningsfunktionen i checklistan, vilken gör att man kan leta arter tillsammans på ett roligt sätt och oberoende av var man befinner sig. Deltagarna skriver in samma tagg och i samma stund de noterar att de sett en art dyker fyndet upp på en digital resultattavla. Via dagsaktuella länkar kan sedan alla som är intresserade följa hur mycket som rapporteras dag för dag. 

Bra tillfälle att testa Artportalens checklista

Skådarhjälpen pågår fram till och med söndag så än finns det gott om tid att bege sig ut för att leta fåglar med telefonen och kikaren i högsta hugg. På Skådarhjälpens webbplats finns mer information om hur man gör för att delta i Musikhjälpenrallyt.

Så skänker du pengar

Deltagarna skänker en slant för varje inrapporterad art, men det är också mycket välkommet att skänka pengar till Skådarhjälpen även om man inte letar fåglar. I skrivande stund har 5115 kr samlats in till Musikhjälpen som i år har temat ”Ingen människa ska lämnas utan vård”. Skådarhjälpen ligger på 139:e plats bland Musikhjälpens 1458 insamlingar.

  • Skådarhjälpens insamlingsbössa för Musikhjälpen (länken fungerar inte längre)

Länkar

Fakta:

Skådarhjälpen engagerar fågelskådare för att samla in pengar till välgörenhet. För åttonde året i rad arrangerar Skådarhjälpen Musikhjälpenrallyt för att samla in pengar till Musikhjälpen. 

Artportalens checklista drivs av SLU Artdatabanken. Datat som samlas in hamnar i Artportalen.