SLU-nyhet

Ny nyckel till Sveriges kräldjur

Publicerad: 23 juni 2020
sandödla. illustration

I Sverige finns bara sex inhemska kräldjur, tre ormar och tre ödlor. Ändå kan de vara svåra att skilja från varandra. Nu släpps en digital bestämningsnyckel till de sex arterna i Artfakta. Nyckeln går att använda på såväl döda som levande djur, men även på ömsskinn som djuren lämnar efter sig. Artfakta har samtidigt uppdaterats med information om de vanligaste främmande kräldjuren.

I Sverige finns sex inhemska kräldjur, tre ormar och tre ödlor. De kan vara svåra att skilja från varandra vilket bland annat kan bero på den stora färgvariationen hos arterna, men också ovanan eftersom vi sällan får chansen att titta närmare på djuren. 

Nu finns en digital nyckel för artbestämning som går att använda på såväl döda som levande djur, men även på ömsskinn som djuren lämnar efter sig. Trafikdöden lämnar många offer att studera.

Allmänheten uppmuntras att rapportera fynd av kräldjur, helst med bild. Fotografering gör att man inte behöver fånga in djuren. Dels är alla kräldjur fridlysta, dels finns risken att bli biten av huggorm om man tar fel. Ödlorna tappar dessutom svansen när de blir fångade, vilket man bör undvika.

Utöver de inhemska arterna kan man numera också stöta på främmande arter i vår natur, bland annat flera arter sköldpaddor. Det kan leda till stor skada att släppa ut sina husdjur, och vissa av dessa arter är invasiva och ska utrotas, till exempel gulbukig/rödörad vattensköldpadda. I Artfakta kan man numera läsa om en del av dessa arter.

Nyckeln till Sveriges kräldjur har tagits fram av Artur Larsson och Jan-Åke Winqvist.


Kontaktinformation

Artur Larsson, systemansvarig Artfakta
SLU Artdatabanken
artur.larsson@slu.se, 018-672218