SLU-nyhet

Välkommen alla fågelrapportörer!

Publicerad: 22 april 2015

Vid första anblicken möts du av ett helt nytt utseende, nya funktioner och fler arter, men i grunden är det mesta som du är van vid från Svalan kvar. En del saker är mer annorlunda än andra och det kan ta ett litet tag innan man vant sig vid det nya tankesättet. Förändringarna har gjorts i avseende att göra det bättre för dig som användare. Vi hoppas att du kommer ha stor glädje av Artportalen!

Vad är nytt i nya Artportalen?

I nya Artportalen kan du rapportera alla arter, men om du mest är intresserad av en specifik artgrupp går det att anpassa systemet så att du direkt ser information om din artgrupp i t.ex. menyer, på startsidans karta och på Dagens fynd.

God överblick i rapportformuläret. Du slipper växla mellan olika flikar vid byte av t.ex. lokal eller medobservatör.

Granskningsläge där du i lugn och ro kan få information om fyndet, ändra uppgifter och lägga upp bilder innan du publicerar och gör det synligt för andra användare. Granskningsläget hjälper dig att säkerställa att du angett korrekta uppgifter innan du gör dem publika.

Kartfunktionen är mer lättanvänd och har bättre kartografi. Man kan lätt växla mellan flera olika kartalternativ samt förstora kartfönstret.

Större bilder kan laddas upp och systemet skalar automatiskt ner för stora bilder.

Kommunikationen mellan användare i Artportalen har förbättrats avsevärt genom att man numera kan skicka meddelanden till varandra och kommentera varandras bilder.

Alla konton är personliga. Om man tidigare haft ett speciellt konto för en organisation eller viss funktion i Artportalen, styrs det nu istället av olika behörighetsroller som kopplas till det personliga kontot. Dessa behörighetsroller skapas och delas vanligen även ut av ArtDatabanken, kontakta supporten så hjälper de dig vidare. En användare bör inte ha mer än ett konto.

Se filmerna innan du sätter igång

På startsidan finns en tydlig ingång till vår Kom igång-sida där du hittar det du behöver för att börja använda nya Artportalen. Vi har bland annat tagit fram tre korta filmer som på ett enkelt sätt förklarar hur du skapar konto, kopplar konto och rapporterar. Vi rekommenderar att du ser dessa filmer innan du sätter igång. 

Ditt Svalankonto gäller inte längre, men du kommer åt dina fynduppgifter från ditt konto i nya Artportalen

Om du inte redan har ett konto i nya Artportalen måste du skapa ett där, ditt konto i Svalan har inaktiverats i och med flytten. Läs mer längre ner om konton i nya Artportalen.   

Dina fynduppgifter har förts över till nya Artportalen i flytten och blivit sökbara för alla, men för att du ska få åtkomst till dem och för att de ska visas korrekt i statistiken behöver du koppla dem till ditt nya konto, vilket görs enkelt om du kommer ihåg dina inloggningsuppgifter i Svalan. Du hittar funktionen under Mina sidor > Koppla gamla fynd. 

Om listor och statistik

De populäraste listorna i Svalan finns även i nya Artportalen. En nyhet är att listorna uppdateras löpande istället för en gång varje natt som de gjorde i Svalan. Som komplement till de fasta listorna finns även en helt ny funktion där man kan jämföra listor på längden och tvären mellan personer, kommuner och landskap. 

Om kartor och lokaler

De allmänna fågellokalerna som man är van vid från Svalan finns kvar som vanligt för fågelrapportering i nya Artportalen, de visas som mörkgröna punkter i kartan (dellokalerna är ljusgröna). Observera dock att man först måste välja en fågel för att fågellokalerna ska synas i kartan. Även superlokalerna finns kvar, men har bytt namn till huvudlokal.

På de privata fyndplatserna kan man rapportera alla arter, de visas som gula punkter i kartan. I nya Artportalen anger man också noggrannhet på sin fyndplats, vilket visas som en rund ring runt punkten. 

Till dig som administrerar hemsidor eller andra applikationer som visar innehåll från Svalan 

Visar du information från Svalan på din hemsida eller på något annat sätt? I så fall fungerar dessa tyvärr inte fr.o.m. 20 april. Vanliga länkar fungerar inte heller, med undantag av länkar till startsidan som hänvisas vidare till nya Artportalen. Vissa länkar går dock att återskapa via verktyget Länka till sökresultat. Vi återkommer med mer information om detta.  

Tyvärr fungerar inte längre specialbyggda lösningar för visning av information från Svalan. Vi informerar vid senare tillfälle om våra kommande API:er, som möjliggör utveckling av egna speciallösningar.


Kontaktinformation