SLU-nyhet

Nytt om Artportalens kartor

Publicerad: 09 november 2018

Efter att vi var tvungna att ta bort Googles kartor har vi nu gjort en lösning där man på ett lätt sätt når Googles satellitkarta från Artportalen.

Som många har noterat och hört av sig om, byttes Google-kartan i Artportalen tidigare ut mot en annan karta. Läs mer om orsakerna till det längre ner. Många saknade satellitkartan som är ett bra hjälpmedel för att få en bra bild över ett område. Nu har vi hittat en lösning som gör att man kan komma åt den på ett lätt sätt från Artportalen även om den inte ligger i själva Artportalen. Genom att trycka på pop up-kartan (se bild), länkas man till Googlekartan och har där möjligheten att trycka på satellitvyn nere till vänster.   

Klargörande om Artportalens kartor

Orsaken till det var att Artportalen var tvungna att uppgradera ramverket OpenLayers, som används för att hantera geografisk information (kartor) på webben. Google har dock inte uppgraderat, vilket gör att vi inte kan fortsätta använda deras kartor. Istället har vi använt oss av OpenStreetMap, som fungerar lite annorlunda, t.ex. så finns inte satellitvyn.  

De små popup-kartorna från Google som dyker upp när man håller muspekaren över ett fyndplatsnamn var dock oberoende av kartramverket så de kunde vara kvar. Under sommaren meddelade dock Google att deras kartor som används av applikationer skulle bli avgiftsbelagda, vilket är anledningen till att pop-up-kartorna inte fungerade under en tid.  

Vi arbetar på en lösning för att få använda Google-kartorna. Under tiden använder vi oss av OpenStreetMap, som nu fungerar även i pop-up-versionen.


Kontaktinformation