SLU-nyhet

Nya metoder samt möjlighet att ange annan fotograf

Publicerad: 20 juni 2018

Några nyheter i Artportalen är att man kan ange flertalet nya metoder för hur man dels fångat/observerat ett djur och dels hur man gjort artbestämningen. Dessutom finns nu möjligheten att ange en annan fotograf till bilden man laddar upp.

Nya metoder

Nu finns flera nya metoder för hur observationen och bestämningen av fyndet gjorts. Man kan t.ex. ange Kamera med rörelsedetektor för fåglar, fiskar samt grod- och kräldjur och krattning för kärlväxter och alger. För ryggradslösa djur har flera nya metoder tillkommit, däribland bilhåvning, nattsök med lampa samt limfälla. Som bestämningsmetod har barcode tillkommit för merparten av artgrupperna. Även importmallen är uppdaterad med de nya metoderna.

Lista med nya metoder (pdf)

Möjlighet att ange annan fotograf

Tidigare blev kontohavaren automatiskt angiven som fotograf vilket gjorde att man inte fick ladda upp någon annans bild. Nu kan man skriva in en annan fotografs namn i samband med uppladdningen av bilden. Om fotografen är någon annan som har konto i Artportalen väljer man namnet ur en lista, men det går också bra att skriva namnet i fritextfältet om personen i fråga inte har konto i Artportalen. Om man laddar upp någon annans bild är det viktigt att man anger vem som är fotograf så att man inte gör sig skyldig till upphovsrättsbrott. 

Länkar

Versionshistorik Artportalen


Kontaktinformation

Stephen Coulson, systemansvarig Artportalen
SLU Artdatabanken
018-67 26 43