SLU-nyhet

Förbättringar i Artportalens checklista

Publicerad: 27 januari 2020
Banner för Artportalens förbättrade checklista

Nu är det enklare att rapportera i efterhand i Artportalens checklista. Det har också blivit möjligt att rapportera ur flera artgrupper.

Är du en av de över 1700 rapportörer som bidragit med drygt 385 000 fynd genom att använda Artportalens checklista kommer du förmodligen uppskatta de förbättringar som nu gjorts. Har du inte provat checklistan ännu hoppas vi att du vill göra det.  

Enklare att rapportera i efterhand

Checklistan är byggd för att användas i realtid ute i fält med tanken att man fyller i arterna i takt med att man upptäcker dem. För en del passar det upplägget utmärkt, men för andra är det bättre att rapportera allt på samma gång i efterhand. I den nya versionen av checklistan finns båda valmöjligheterna, beroende på vad som passar dig bäst.

Möjligt att rapportera ur flera artgrupper

Checklistan fungerar så att en artlista baserad på vad som tidigare rapporterats under årstiden i det område man befinner sig genereras automatiskt. Artlistan kan bara innehålla arter ur en och samma artgrupp, som man väljer först av allt. I den nu förbättrade versionen går det att manuellt lägga till vilken art som helst oavsett artgrupp. På så vis kan du enkelt rapportera alla arter du ser under ditt fältbesök.

Varför ska jag rapportera som komplett checklista och vad innebär det?

Artportalens checklista erbjuder inte bara ett smidigt sätt att rapportera utan förser också forskare med värdefullt data om arters frånvaro. För att kunna rapportera sådana s.k. nollfynd behöver du rapportera din lista som ”komplett checklista” vilket görs med ett enkelt knapptryck.

För att få rapportera din artlista som komplett behöver du helt enkelt rapportera alla arter (inom vald artgrupp) som du observerat och kunnat artbestämma under ditt fältbesök. Indirekt leder det då till att du rapporterar vilka arter som du inte observerade.

Övriga förbättringar

Nu är det möjligt att ange metod och osäker artbestämning i checklistan. Dessutom kan du byta artspråk om du hellre vill att namnen ska visas med vetenskapligt namn eller på engelska. En annan förändring är att du nu behöver du bekräfta det fyndplatsnamn som skapas genom att trycka på bocken till höger om namnet.

Kom igång med Artportalens checklista

Använd gärna våra snabbguider för att komma igång och lära dig hur man använder checklistan.

Smarta tips för dig som brukar rapportera med Checklistan

Länkar

Till Artportalens checklista (logga in med ditt Artportalen-konto)

Läs mer om Artportalens checklista