SLU-nyhet

Film och ljud i Artportalen

Publicerad: 26 oktober 2017

En bild säger mer än tusen ord, men ett möte med ett vilt djur är ofta så mycket mer än så. Kanske har du fått uppleva orrarna som spelar i skogen, grodorna som kväker gryningen eller räven som tar ett jätteskutt och fångar sitt byte. Nu har du möjligheten att göra dina upplevelser lite mer rättvisa genom att dela med dig av film och ljud på Artportalen.

För att kunna dela med dig av film eller ljud behöver du först ladda upp klippen på YouTube och sedan länka till dem från Artportalen. Det är lika enkelt att länka in film- och ljudklipp som att ladda upp bilder, men med skillnaden att du istället för att leta rätt på din bild fyller i YouTube-klippets url (länk). Filmen visas sedan på Artportalen men är länkad från YouTube. Bildfliken i huvudmenyn har bytt namn till ”Media” och alla gallerier visar video, ljud och bild. 

Klippet måste referera till din observation och du måste ha spelat in det själv 

Precis som med bilderna måste klippet referera till just den observation du gjort. Du får alltså inte länka in vilken rävfilm som helst från YouTube utan den måste visa just den räv som du faktiskt rapporterat i Artportalen. Vidare måste det vara du som har gjort inspelningen. Man får alltså inte länka till en annan persons klipp. 

Länkning från andra ljudkällor kommer att vara möjligt inom kort

Vi ser för närvarande över olika möjligheter att länka in ljudfiler från andra system än YouTube, t.ex. xeno-canto och SoundCloud. 

Vad gäller fågelljudssystemet xeno-canto är det tekniska hinder på deras sida som gör att vi inte kan länka från dem just nu. Vi kommer dock att så fort det är möjligt att öppna upp för länkning dit. 


Kontaktinformation

Stephen Coulson, systemansvarig Artportalen
SLU Artdatabanken
018-67 26 43