SLU-nyhet

Checklistan får nytt utseende, igen!

Publicerad: 20 december 2023

Arbetet med att flytta Artportalen till en ny teknisk miljö har börjat. När rapporteringstjänsten checklistan nu läggs till i ”Artportalen beta” får den ny funktionalitet och utseende.

Nytt är att du kommer att kunna använda checklistan utan att ladda en fördefinierad lista med arter. I den nya versionen kan du alltså rapportera ströfynd. Du lägger då till de arter som du vill rapportera utan att behöva hålla dig till en artgrupp, och kan på så sätt blanda arter vartefter du stöter på dem. Fördelen med denna typ av rapportering är att du samlar fynden innan de rapporteras in i Artportalen. Det blir då enkelt att först komplettera och kontrollera fynden. Du kan till och med vänta tills du kommer hem, öppna checklistan i datorn och sedan rapportera.

Checkboxen för att krympa listan så att bara faktiska fynd visas har flyttat tillbaka för att vara lättare att komma åt.

 

Med Artportalens checklista kan du precis som tidigare: 

  • rapportera direkt i fält eller i efterhand
  • checka av en färdig artlista, anpassad efter område och årstid, och rapportera alla fynd på en och samma gång
  • dela dina fynd med andra i realtid
  • visa på arters frånvaro genom att rapportera checklistan som komplett, vilket innebär att du rapporterar alla arter som du observerat och kunnat artbestämma under fältbesöket

Checklistan kan nås från både Artportalen och Artportalen beta.