Sveriges 89:e nakensnäcka: Fjordia chriskaugei

Senast ändrad: 21 mars 2024
Fjordia chriskaugei. Foto: Klas Malmberg

[Publicerad 2018-01-25]. En spektakulär nakensnäcka som lever vid den svenska västkusten har nyligen beskrivits under det vetenskapliga namnet Fjordia chriskaugei. Arten har ännu inte fått sitt svenska namn. Den ingår i en grupp snarlika arter, alla med en vit, längsgående pigmentrand mitt på ryggen och en längs vardera sidan.

Vi har sedan flera år känt till att den vackra nakensnäckan förekom längs Västkusten, men det var först i november förra året som dess existens kunde offentliggöras. Då publicerades nämligen den vetenskapliga artbeskrivningen av Fjordia chriskaugei, baserad på exemplar från den norska västkusten, av en internationell forskargrupp. Arten är uppkallad efter den norske dykentusiasten och undervattensfotografen Christian Skauge. Dess utbredning sträcker sig från de Brittiska öarna till den norska syd- och västkusten och vidare till den svenska Bohuskusten. Den blir upp till 45 mm lång och kan påträffas vid 20 till 40 meters djup från Idefjorden till Smögen, främst under senvinter och tidig vår.

 

Dagens natur är ett artikelflöde från SLU Artdatabanken. Här hittar du analyser och nyheter om biologisk mångfald, arter och naturvård.

 

Den lever av att äta hydroider, särskilt den stora rörpolypen Tubularia indivisa. På ryggen har denna nakensnäcka, likt andra borstnudingar, långa utskott, så kallade cerata. I spetsen på varje ceras finns en säck som innehåller nässelceller, vilka de får från hydroiderna de ätit. Dessa ”stulna” nässelceller utgör ett potent försvar mot fiskar och andra angripare, och snäckan varnar för detta med en tydlig, röd färg. Den snarlika arten linjeborstnuding Fjordia lineata har en hätta av vitt pigment på toppen av cerata, som saknas hos den nybeskrivna arten. Denna karaktär är ett bra kännetecken, då den övriga teckningen på cerata kan variera, med tunna vita streck eller punkter.

Fjordia chriskaugei. Foto: Klas Malmberg

Fjordia chriskaugei, fotograferad vid Väderöarna utanför Fjällbacka i april 2012. Foto: Klas Malmberg

I svenska vatten finns ytterligare en eller två nya arter av borstnudingar med vita, längsgående linjer på rygg och sidor, men dessa går inte att skilja åt säkert enbart på form och färg, så när det gäller dem inväntar vi identifiering baserad på DNA. Det finns för närvarande 89 beskrivna arter av nakensnäckor i Sverige.

Text: Kennet Lundin & Klas Malmberg
Foto: Klas Malmberg

 

Läs mer om nakensnäckor i Artfakta

Läs mer om nakensnäckor i Artnyckeln

 

Till Dagens natur

 

Tomas Carlberg var redaktör från 2017 till oktober 2019.