Svampdjurssnäcka – ny art för Sverige

Senast ändrad: 21 februari 2024
Gulaktig, delvis transparent svampdjurssnäcka syns mot svart bakgrund. Foto

[Publicerad 2019-08-09]. En svampdjurssnäcka (Berthella plumula) påträffades för första gången i Sverige i maj 2019. Arten hör till familjen Pleurobranchidae och är en marin bakgälad snäcka. Fyndet gjordes på 20 meters djup utanför Väderöarna i Bohuslän.

En vacker och solig fredag den sista maj i år, när många satt och njöt av kaffe i bersån eller slumrade i hängmattan, befann sig Klas Malmberg istället på 20 meters djup utanför Väderöarna i Bohuslän. De andra dykarna började få slut på luft och tog sig upp till ytan, men Klas hade gott om luft kvar i sina dubbla dykflaskor. Han bestämde sig då för att runda av sin dyktur med att vända på några stenar för att se om något dolde sig där. Han fann något märkligt, liknande ett svampdjur, som en vitgul och tillplattad kudde. Genom undervattenskamerans förstorande objektiv kunde han se att det var en svampdjurssnäcka Berthella plumula. Det är en art som vi spanat efter och förväntat oss att påträffa vid svenska västkusten. Men det här var det allra första svenska fyndet av denna art. Den är tidigare närmast påträffad vid Oslofjorden och utanför nordöstra Jylland. I övrigt är arten spridd längs hela de europeiska kusterna samt i Medelhavet.

 

Dagens natur är ett artikelflöde från SLU Artdatabanken. Här hittar du analyser och nyheter om biologisk mångfald, arter och naturvård.

 

Svampdjurssnäckan livnär sig enligt litteraturen på svampdjur av släktet Oscarella. Snäckan är otroligt väl kamouflerad när den sitter på svampdjuret. Skalet är tillplattat och helt täckt av manteln, vars översida har ett nätverk av åsar som är mycket snarlikt ytan på svampdjuret. Mitt på manteln finns dessutom ett eller ett par större fält som ser ut som svampdjurets utströmningsöppningar. Huvudtentaklerna är inrullade på längden, med en öppning i rullen upptill. Huvudet döljs till stor del av den främre mantelkanten. Skalet är upp till 30 mm långt, kroppen max 60 mm.

Svampdjurssnäcka (Berthella plumula). Foto: Klas Malmberg

Ny för Sverige: Svampdjurssnäcka Berthella plumula, påträffad på undersidan av en sten utanför Väderöarna, Bohuslän. Foto: Klas Malmberg

Snäckan placeras i familjen sidogälssnäckor (Pleurobranchidae), som karakteriseras av en fjäderformig gäle i ett veck på höger sida av kroppen, mellan manteln och foten. Det finns två andra arter av sidogälssnäckor i Sverige; gul fläcksnäcka Berthella sideralis och dubbelvinge Pleurobranchus membranaceus, varav båda är mycket ovanliga. Den förra har en slät mantelyta och den senare har små koniska vårtor på manteln.

Exemplaret av svampdjurssnäcka deponeras i samlingen på Göteborgs Naturhistoriska Museum.

 

Text: Kennet Lundin
Foto: Klas Malmberg

 

 

Tomas Carlberg var redaktör från 2017 till oktober 2019.

Fakta:

I artikelflödet Dagens natur hittar du analyser och nyheter om biologisk mångfald, arter och svensk naturvård. Tipsa gärna redaktionen om du har en nyhet eller idé. Mer om Dagens natur.