Nyckelfärdiga nakensnäckor – ”havets fjärilar”

Senast ändrad: 21 mars 2024

[Publicerad 2017-12-20]. SLU Artdatabanken har publicerat fakta om de 88 arter av nakensnäckor som hittills påträffats i Sverige. De flesta arterna illustreras med ett fotografi. Arterna går att artbestämma med hjälp av en digital bestämningsnyckel.

Intresset för nakensnäckor har tagit fart rejält under senare år. Inte minst sportdykare har fått upp ögonen för dessa vackra och fascinerande djur, som lever i havet längs Västkusten. De är så vackra att de ibland kallas för ”havets fjärilar”.

 

Dagens natur är ett artikelflöde från SLU Artdatabanken. Här hittar du analyser och nyheter om biologisk mångfald, arter och naturvård.

 

I Sverige har 88 arter av nakensnäckor påträffats, och fler lär beskrivas inom de närmaste åren. Våra egna havsmiljöer är – liksom övriga delar av världshaven – ofullständigt utforskade; flera nya arter av till exempel nakensnäckor har upptäckts under senare år. Fakta och bilder på Sveriges nakensnäckor finns nu fritt tillgängligt på SLU Artdatabankens webbplats – se https://artfakta.artdatabanken.se/. Artnyckeln nås via Artfakta eller direkt via https://artnyckeln.se/start.

Texterna om nakensnäckor har skrivits av marinbiologerna Kennet Lundin (Göteborgs Naturhistoriska Museum), Klas Malmberg (Aquatilis) och Fredrik Pleijel (Göteborgs universitet); fotografierna har tagits av Fredrik Pleijel och Klas Malmberg.

Nakensnäckor (Nudibranchia) är en djurgrupp som lever i havet. Systematiskt är nakensnäckorna en ordning inom infraklassen bakgälade snäckor (Opisthobranchia), som består av tio ordningar.

Karaktärer vid artbestämning av nakensnäckor är bl.a. kroppsform, utskott på huvud eller rygg, pigmentering, skalform, kalknålar och rasptungans tänder.

Text: Tomas Carlberg
Foto: Fredrik Pleijel

 

 

Tomas Carlberg var redaktör från 2017 till oktober 2019.