Att djur som bara är några centimeter stora kan undgå upptäckt i haven är kanske inte så konstigt. När Michael Lundin dök vid Trindeknubben/Segelskären i Kosterhavets nationalpark lördagen den 24 februari hittade han ett exemplar av gultoppad volangnuding Lomanotus genei. Arten har som närmast påträffats nära danska Läsö i Kattegatt.
Dagens natur är ett artikelflöde från SLU Artdatabanken. Här hittar du analyser och nyheter om biologisk mångfald, arter och naturvård.
Fyndplatsen vid Trindeknubben/Segelskären ligger inom Kosterhavets nationalpark, cirka 10 km väster om fastlandet vid Havstenssund.
– Det är förstås ett jättekul fynd, men det var inte oväntat att arten skulle dyka upp i Sverige, säger Fredrik Pleijel – en av författarna till beskrivningarna av nakensnäckor i Artfakta.se. Sedan tidigare finns obekräftade fynd av arten.
I Sverige har nu ett 90-tal arter av nakensnäckor påträffats, och säkerligen kommer fler arter att beskrivas från Sverige de närmaste åren. Det kan dels handla om fynd av nya arter, dels om taxonomiska revisioner som delar upp artkomplex i nya arter.
Fredrik Pleijel är full av beundran inför Michael Lundins insats i söndags, då det var två minusgrader, nio meter per sekund, ostlig vind och onekligen kärva förhållanden för att dyka efter nakensnäckor.
– Men på 27 meters djup, där jag fann volangnudingen, var det sju grader varmt och skönt, säger Michael Lundin.
Gultoppad volangnuding Lomanotus genei på 27 meters djup i Kosterhavets nationalpark den 24 februari i år. Foto: Michael Lundin
Michael Lundin berättar att han egentligen dök för att leta efter den mycket sällsynta arten eldblomsternuding Okenia elegans. Men så ”la han blicken” på en annan nakensnäcka, omkring 30 mm lång, som han genast kände igen som gultoppad volangnuding!
– Ett väldigt roligt fynd, jag har länge suktat efter att få se den i Sverige, säger Michael Lundin, som till vardags är bilmekaniker.
Michael Lundins stora passion är nakensnäckor, och han gör omkring 150 dyk varje år för att se och fotografera dem.
Gultoppad volangnuding blir upp till 94 mm lång. Den livnär sig på hydroiden Nemertesia ramosa.
Text: Tomas Carlberg
Foto: Michael Lundin & Fredrik Pleijel
Tomas Carlberg var redaktör från 2017 till oktober 2019.