Nakensnäckor – havets kantareller spirar på våren

Senast ändrad: 21 februari 2024
Vita nakensnäckor på finmaskigt nät under vatten. Foto

[Publicerad 2021-03-24]. Nakensnäckor är udda varelser som fyller skärgårdarna med form och färg under vattenytan. De ser märkliga ut och dyker upp och försvinner utan att man riktigt vet hur. Men just nu är bästa tiden att få syn på dem. Ta chansen att möta en spirande vår under ytan.

I det kalla, krispiga vattnet med smältande isar börjar just nu den spirande tillväxten på grunda bottnar. Vilket är något som kan vara spännande att betrakta från bryggor och pålar eller via snorkling och dykning med torrdräkten på. Våren i västerhavet kommer nämligen tidigare än på land, även om det är isande kallt i vattnet.

Dukat smörgåsbord

Så här års är det klar sikt i vattnet då blomningen av växtplankton ännu inte har kommit i gång. I stället är det högsäsong för fastsittande djur. Svampdjuren, hydroiderna, mossdjuren, sjöpungarna frodas och tillväxer på alla möjliga ytor, som varit kala sedan i höstas. Eftersom betande nakensnäckor och andra djur ätit rent under vår- och sommarsäsongen och skapat ledig plats som nu intas av nya generationer av bottenlevande, fastsittande organismer. Det är med andra ord återigen dukat smörgåsbord för nakensnäckorna och det är nu man hittar mest av dem, både till art- och individantal.

 

Dagens natur är ett artikelflöde från SLU Artdatabanken. Här hittar du analyser och nyheter om biologisk mångfald, arter och naturvård.

 

Högresta hydroider med rygghorning. Foto

Brokrygghorning Eubranchus tricolor kryper ofta upp på den piprensarliknande hydroiden Nemertesia sp. Foto: Klas Malmberg

Nakensnäckorna lever hektiska liv utan att behöva vänta på att anlägga ett tjockt skal. De bottenfäller från det frisimmande larvstadiet direkt på maten, äter, parar sig med de som de möter och lägger äggsamlingen mitt i matresterna. Eftersom de är tvåkönade behöver de inte leta efter det motsatta könet.

Paradisen finns i ytterskärgården

Många associerar nakensnäckor med korallrevsmiljöer i tropiska hav. Dessa snäckor trivs där det är varmt och det finns många arter, men de är oftast fåtaliga och väl utspridda. I våra kalla vatten är det ofta tvärtom, med få arter som under vissa perioder finns i stort antal. Men även hos oss finns ett fåtal arter som nästan alltid finns under hela året, fast i litet antal.

Röd nakensnäcka på lila svampdjur. Foto

Röd glasögonnuding Rostanga rubra äter svampdjur som bildar tunna täckande mattor på klippväggar. Foto: Klas malmberg

Det finns mer än 2 500 kända arter av nakensnäckor i världen. I svenska vatten har 95 arter påträffats med säkerhet och av dessa lever det stora flertalet vid västkusten. Ett fåtal arter når in i södra Östersjön.

De riktiga paradisen med högst artrikedom finner man dock på djupa klippor längst ut i ytterskärgården, med kallt och strömt vatten. Där hittar de mycket av favoritfödan polypdjur och mossdjur. Det kan formligen myllra av nakensnäckor på sådana platser vid Väderöarna, Smögen eller Gullmarsfjordens mynning, särskilt på våren.

Eftersom de är så talrika har de troligen stor påverkan på de marina ekosystemen vid kusten och kan till exempel påverka antalet maneter, då de har maneternas polypstadie på menyn.

Som att leta trattkantareller

Att leta nakensnäckor är lite som att leta trattkantareller, de kan verka osynliga, men när man väl ställt in blicken, så står man nästan på dem. Och när man väl hittat dem annonserar de med klara varningsfärger att man bör hålla sig borta. Men trots detta är det väl värt chansen att möta våren och nakensnäckorna i den magiska världen under ytan.

 

Författare: Klas Malmberg och Kennet Lundin
Fotograf: Klas Malmberg

Fakta:

I artikelflödet Dagens natur hittar du analyser och nyheter om biologisk mångfald, arter och svensk naturvård. Tipsa gärna redaktionen om du har en nyhet eller idé. Mer om Dagens natur.