SLU-nyhet

Fota och artbestäm i sommar

Publicerad: 23 juni 2022
Gul blomma och bi med hörn av fyrkant och bild-ikon över. Foto och grafik

Nu har SLU Artdatabanken lanserat beta-versionen av sök med bild, en ny funktion för artbestämning på Artfakta. Du kan redan nu prova att ladda upp bilder, artbestämma och lämna synpunkter för fortsatt utveckling.

Sök med bild låter dig ladda upp bilder på arter för att få förslag på vilken art det kan röra sig om. Funktionen går att hitta under sökfältet i artbestämning på Artfakta och befinner sig nu i beta-version, vilket innebär att den inte är färdigutvecklad men kan börja användas för att skaffa erfarenheter inför fortsatt utveckling. Den har tagits fram av SLU Artdatabanken med hjälp av en teknisk modell från norska Artsdatabanken i samarbete med holländska Naturalis. En modell för växter levereras av Pl@ntNet.

Artförslagen blir bättre över tid i takt med att fler referensbilder kommer in till databasen. Om du gör en korrekt artbestämning och skickar in en rapport med bild på din observation kommer bilden troligtvis att användas för att ”träna” modellen till att bli mer exakt.

Hör gärna av dig med synpunkter till mejladressen nedan, och glöm inte att fotografera dina fynd i sommar!

 

Tillägg – uppdaterade länkar:


Kontaktinformation

Har du frågor eller synpunkter kring innehåll och funktion, kontakta oss på artfakta@artdatabanken.se.