SLU-nyhet

Tidskriften Fauna och Flora får ny utgivare

Publicerad: 09 oktober 2019

Naturcentrum AB i Stenungsund tar över tidskriften Fauna och Flora från och med årsskiftet 2019/2020. Det är de minskade budgetanslagen som gjort att ArtDatabanken inte längre har möjlighet att fortsätta utgivningen.

 

Det blir Naturcentrum AB, ett av Sveriges ledande ekologiföretag, som tar över utgivningen av Fauna och Flora nästa år. Tidskriften kompletterar företagets övriga verksamhet som sedan några tillbaka även omfattar bokutgivning med fördjupad litteratur om flora och fauna.

- Vi ser det också som en kulturgärning att Fauna och Flora fortlever. Det är en stor ära att få driva och utveckla denna anrika och mycket uppskattade tidskrift vidare i dess goda anda, säger Jonas Stenström, vd på Naturcentrum.

De minskade budgetanslagen gör att ArtDatabanken behöver konsolidera sin verksamhet. Beslutet att inte ge ut tidskriften Fauna och Flora från och med nästa år är en av konsekvenserna.

Fauna och Flora är en av Sveriges äldsta tidskrifter inom områdena zoologi och botanik. Nästa år blir det 115:e utgivningsåret. Tidskriften grundades av professor Einar Lönnberg 1906. Han var zoolog i Uppsala och var länge verksam vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Naturhistoriska riksmuseet gav ut Fauna och Flora fram till slutet av 1990-talet, då den övertogs av en stiftelse. Sedan år 2002 har ArtDatabanken gett ut Fauna och Flora och efter arton år lämnas nu stafettpinnen vidare.

Tomas Carlberg fortsätter som chefredaktör när tidskriften byter huvudman vid årsskiftet. 

- Jag är stolt och lycklig över att jag får förtroendet att arbeta med Fauna och Flora även i framtiden, och jag ser fram emot att göra tidskriften ännu mer angelägen för våra läsare, säger chefredaktör Tomas Carlberg.

 

Fakta:

Fauna och Flora är en populärvetenskaplig tidskrift som speglar svensk natur och naturvård. Tidskriften innehåller fördjupande och aktuella reportage, nyheter och notiser, artporträtt, anekdoter, recensioner och vackra illustrationer. Fauna och Flora utkommer med fyra nummer per år.