Fakta:
Atlas of Living Australia (ALA) är en öppen infrastruktur för biodiversitetsdata ursprungligen framtagen för djur och växter i Australien. Tjänsten tillgängliggör data på ett användarvänligt sätt och har därför snabbt blivit efterfrågad och en global standardisering är under utveckling.
Global Biodiversity Information Facility (GBIF) är uppbyggt som ett nätverk med ett centralt sekretariat i Köpenhamn. Runt om i världen finns ett femtiotal GBIF-noder. Varje nod samlar information i en databas som är tillgänglig för den globala webbportalen gbif.org. När en användare söker efter biologisk information via den globala portalen genereras resultatet från en samtidig sökning i alla GBIF-nodernas databaser.
Den svenska GBIF-noden, GBIF-Sweden, har till uppgift att samla information om dataregistrerade samlingsföremål och artobservationer från svenska museer, myndigheter, organisationer och forskningscentra och leverera dessa till centrala GBIF.
Svensk biodiversitetsatlas (BAS) är ett konsortium mellan Naturhistoriska riksmuseet, Lunds universitet, Uppsala universitet, Stockholms universitet, Linnéuniversitetet, Kungliga Tekniska högskolan och Karolinska Institutet. Projektet samordnas av Naturhistoriska riksmuseet, med finansiering från Vetenskapsrådet.
Svenska LifeWatch (SLW) är ett konsortium mellan Sveriges Lantbruksuniversitet, Göteborgs universitet, SMHI och Umeå universitet. Projektet samordnas av ArtDatabanken vid SLU, med finansiering från Vetenskapsrådet.
Analysportalen för biodiversitetsdata erbjuder ett enkelt och smidigt sätt att nå alla data i Svenska LifeWatch. Här kan man söka, filtrera, visualisera och ladda hem data från alla de datakällor som ingår i e-infrastrukturen.