Hoppa till huvudinnehåll

SLU Artdatabankens naturvårdspris

– ett av Sveriges finaste naturvårdspriser.

SLU Artdatabankens naturvårdspris

Naturvårdspriset delas ut till någon som gjort enastående insatser för att bevara den biologiska mångfalden. Förste pristagare var Nils Dahlbeck, 1997. Efter honom har en rad av Sveriges framträdande naturvårdare mottagit utmärkelsen. 

SLU Artdatabanken vill genom priset främja det fortsatta arbetet med bevarande av biologisk mångfald, öka kunskapen om Sveriges arter och naturtyper, uppmärksamma behovet av naturvårdsarbete och forskning inom detta område samt motivera till och främja fortsatt arbete för bevarande av biologisk mångfald.

Mer om naturvårdspriset

2016 förnyades priset och den fantasiegggande statyetten - Radicula - togs fram i samarbete Erika Krisoffersson Bredberg och Ammy Olofsson från Glasbolaget i Bro som arbetar med ekologisk glastillverkning. Hyttans ugn eldas med biogas och de råvaror som används är returglas från bildskärmar, floatglas och miljökristall. För SLU Artdatabanken är det viktigt att arbeta utifrån ett hållbarhetsperspektiv och en återvunnen statyett var ett självklart val.

Den ursprungliga statyetten - Livsformer - var gjord av brons och togs fram av konstnären Sam Westerholm.

Se intervju med Mats Rosenberg

SLU Artdatabankens naturvårdspris 2021 gick till Mats Rosenberg för hans livsverk att omvandla ett av människan förstört och sargat landskap till ett biologiskt myllrande område, numera Oset och Rynningevikens naturreservat. Arbetet har lett till innovationer i naturvårdsteknik som också påverkat naturvårdsarbete, nationellt och internationellt.

Se intervju med Helena Allard

SLU Artdatabankens naturvårdspris 2020 gickr till Helena Allard för hennes arbete med att ta fram en åtgärdslista för att öka den biologiska mångfalden på alla Svenskt Sigill-gårdar som odlar frukt, grönsaker, blommor, prydnadsväxter eller spannmål. Genom åtgärdslistan har möjligheterna för den biologiska mångfalden ökat kraftigt i odlingslandskapet.
Publicerad: 05 januari 2022 - Sidansvarig: ulrika.sehlberg.samuelsson@slu.se
Loading…