SLU-nyhet

Floraväktarna - årets miljöhjälte

Publicerad: 23 oktober 2020
Två lila blommor i skogsmiljö. Foto

Floraväktarna får priset i kategorin biologisk mångfald som ”florans väktare” och belönas för sitt envisa arbete att skydda hotade kärlväxter. Årets miljöhjälte utses av WWF.

Floraväktarna har funnits sedan 1987. Svenska Botaniska Föreningen ansvarar för samordningen av Floraväkteriet på nationell nivå på uppdrag av SLU Artdatabanken. De regionala botaniska föreningarna sköter koordineringen ute i länen.

Merparten av de kärlväxter som klassificerats som hotade arter i Sveriges Rödlista övervakas regelbundet av Floraväktarna, liksom arter i EU:s art- och habitatdirektiv. Även en del arter som bedöms som regionalt hotade övervakas.

Nationell Floraväktarsamordnare Sofia Lund med Floraväktarnas diplom. Foto: Torbjörn Vik 

Ytterligare två organisationer tilldelas utmärkelsen Årets Miljöhjälte 2020. Organisationen Våra barns klimat tar hem klimatpriset och Fältbiologerna utses till Årets unga miljöhjälte. 

En digital prisceremoni sker fredag 23 oktober i närvaro av H.M. Konungen vid WWFs höstmöte.

 

Läs WWFs pressmeddelande "Floraväktarna, Våra barns klimat och Fältbiologerna utses till Årets miljöhjältar"

Läs Floraväktarnas pressmeddlande "Floraväktarna årets miljöhjältar!"

Fakta:

Juryns motivering:

”Florans Väktare – så som det namnet säger är Floraväktarna naturens egna förkämpar. Med beundransvärd uthållighet delar de sakkunnigt med sig av kunskaper och entusiasm till både gammal som ung i hela vårt avlånga land. Utan er – mindre flora och en fattigare svensk natur”.

Sidansvarig: cecilia.nordstrom@slu.se