SLU-nyhet

Uppland bäst på rapportering just nu

Publicerad: 22 maj 2018

På Artportalens temasida för Biologiska mångfaldens dag kan man följa hur många arter som rapporterats under veckorna runt 22 maj.

I landskapskampen toppar Uppland med drygt 1300 arter tätt följd av Skåne, Södermanland och Småland som alla ligger över 1000-strecket. Ut och fira Biologiska mångfaldens dag och se till att just ditt landskap klättrar i listan!

Vad gäller arter är det trädgårdssångare som observerats allra mest, över 1800 fynd har rapporterats. Aurorafjärilen toppar ligan för ryggradslösa djur, medan backsippan just nu ligger på förstaplatsen för kärlväxterna. 

Vad gäller rödlistade arter är det tornseglare, rosenfink och buskskvätta som ligger i topp. Första "icke-fågeln" är mosippa på plats 54. Även ask, skogsalm, mindre blåvinge, majviva, svävflugedagsvärmare, gullvivefjäril och sandödla är rödlistade arter som tagit sig in på topplistan bland fåglarna.

Varenda rapport är värdefull!

Gå ut och njut av naturen och rapportera sedan allt ni ser, inte bara ovanliga arter. Varenda rapport är värdefull! 

Om Biologiska mångfaldens dag

FN utsåg 2000 22 maj till den internationella dagen för biologisk mångfald. Dagen är till för att uppmärksamma och öka medvetenheten om artrikedomens betydelse. Under 2017 påbörjades initiativet att lyfta den i Sverige och 2018 anordnas mer än 170 aktiviteter runt om i lander.

Länkar 

Temasida Biologiska mångfaldens dag på Artportalen
Läs om vad en bioblitz är
Så lägger du upp din bioblitz i Artportalen
Så rapporterar du i Artportalen 
Aktiviteter Biologiska mångfaldens dag 2018
Biologiska mångfaldens dag, officiell webbplats

 

Sidansvarig: anna.tano-graflind@slu.se