SLU-nyhet

Snart kan du rapportera i mobilen

Publicerad: 29 april 2019

I samband med att ArtDatabanken lanserar nya Artfakta 14 maj blir det också möjligt att rapportera till Artportalen via mobilen.

I nya Artfakta samlas flera av ArtDatabankens tjänster på ett och samma ställe. Förutom att rapportera till Artportalen kommer man också kunna läsa fakta om arternas status, levnadssätt och kännetecken. Dessutom finns artnycklar, gallerier med mängder av bilder och fågelljud för att kunna göra korrekta artbestämningar.

Genom att rapportera till Artportalen via nya Artfakta kommer det bli möjligt att rapportera direkt i fält, hemma i soffan eller var du än befinner dig så länge du har uppkoppling. Webbsidan är helt responsiv och fungerar lika bra i mobilen som på datorn eller någon annan enhet. Din position hämtas automatiskt via telefonens gps eller från bilden du laddar upp, vilket gör det enklare att rapportera med bättre noggrannhet.   

Artportalen kommer finnas kvar precis som vanligt även fortsättningsvis. Fynd rapporterade via Artfakta kommer att direkt bli åtkomliga i Artportalen. Eventuell redigering av fynd kan göras i efterhand i Artportalen. Man loggar in med samma kontouppgifter i Artfakta som man redan har i Artportalen och är man inloggad på ena stället är man det också automatiskt på det andra.

I samband med att nya Artfakta lanseras kommer vissa utseendeförändringar att göras i Artportalen för att skapa en logisk igenkänning systemen emellan. Artportalen fungerar precis som vanligt.    

Artportalens checklista – rapportering i fält utifrån artlista

Sedan slutet av februari finns även Artportalens checklista som också är en webbsida anpassad för mobilen där man kan rapportera till Artportalen. Med det verktyget kan du skapa en artlista anpassad efter årstiden och området du befinner dig i. Verktyget är skapat för att användas ute i fält och går att använda offline så länge du har uppkoppling när du skapar listan och när du rapporterar in den. Om du väljer att rapportera allt du observerar och som finns på listan under ditt fältbesök skapas en komplett checklista som gör att forskare och naturvårdare får användbara data även om arters frånvaro, s.k. nollfynd.


Kontaktinformation