Nytt nummer ute nu!

Senast ändrad: 24 oktober 2018
artdatabanken.se-faunaochflora-nr3-2018.jpg

Tidskriften Fauna och Flora innehåller spännande reportage, nyheter och notiser, artporträtt, roliga anekdoter, recensioner och vackra illustrationer.

I detta nummer kan du bland annat läsa om:

Nytt om nakensnäckor och andra marina bakgälade snäckor 

Läs artiklen i sin helhet (pdf)

Kunskapen om landets marina bakgälade snäckor – bland annat nakensnäckor – finns nu samlad i ArtDatabankens webbtjänst Artfakta. Ny kunskap om dessa fascinerande djur tillförs i snabb takt; nya arter upptäcks och taxonomin uppdateras kontinuerligt.

 

Recensioner

I detta nummer recenserar vi fler spännande böcker. 

  • Nytt ljus på insektsätarna i bokverket HMW
  • Vart tog blåkråkan vägen?
  • Referensverk om Europas myrar och torvmarker
Läs alla recensioner i sin helhet (pdf)

Östergötland mellan Vättern och Östersjön

Det finns personer som bott i Östergötland i hela sitt liv utan att ha sett en hög punkt. De är slättmänniskor. Men landskapet – vars konturer skämttecknaren Jan Stenmark har liknat vid en indians ansikte – har flera bergiga och skogsklädda områden. Det är kontrasternas landskap; naturskönt, fyllt med historia och platser även för de som söker stillhet och andlig ro.

Krönika: Tur i världens vatten

Var och en är nog bekant med det berömda rimmet som skrevs av Axel Wallengren (1865–1896), mer känd under sin pseudonym Falstaff, fakir:
Vattnet är ett farligt gift,
vilket omger Visby stift.

En svala gör ingen sommar

Vårens första svala kommer alltid som en befrielse från mörker och kyla. Det är med värme och glädje vi ser svalornas flygkonster i skyn. Punktligt återkommer ladusvalan från sina tropiska vinterkvarter för att häcka i sjöboden, ladan eller under bryggan vid sjön. Det är nog ingen överdrift att påstå att svalorna hör till våra mest folkkära fåglar. Några månader om året får vi njuta av dem här hemma. På hösten flyttar de åter till sina vinterkvarter i Afrika och Asien.

Fakta:

Fauna och Flora utgörs av rikt illustrerade, populärvetenskapliga artiklar som skrivs av professionella biologer och andra naturkännare. Spännvidden är stor med allt från intresseväckande, lättsamma artiklar till mer vetenskapliga artiklar med primärpublikation, t.ex. undersökningar av djur- och växtgrupper eller presentation av nya fynd för landet.

 

En spegling av svensk natur!
Tidskriften Fauna och Flora innehåller spännande reportage, nyheter och notiser, artporträtt, roliga anekdoter, recensioner och vackra illustrationer.


Kontaktinformation