Erik Hansson

Senast ändrad: 02 april 2019
Erik Hansson.jpg

Erik Hansson är en naturintresserad amatör som genom sin entusiasm för naturen och sin närvaro i sociala medier når ut till en bred och delvis ny publik. Med hjälp av sina journalistkunskaper inspirerar han fler att vistas i naturen. Eriks sajt Natursidan.se är en mötesplats för olika aktörer, forskning och företag och med öppenhet får Erik flera röster att bli hörda. Sajten ger den naturintresserade uppdaterade nyheter om biologi och naturvård och den ovane tips på upplevelser och påhitt som till exempel Fågelmello. Erik är en välbehövlig röst som berättar om de hot naturen står inför, både här hemma och ute i världen. Hans engagemang skapar engagemang hos andra.

Erik Hansson är frilansande journalist från Stockholm. Han är grundare av den oberoende och politiskt obundna Natursidan.se och som chefredaktör och skribent driver han sajten som startades i februari 2013. Det är ett initiativ som lockar en stor följarskara. För många har sajten blivit en favorit på nätet med både intressant och underhållande information. Den alltid uppdaterade sajten innehåller nyheter för den vane som vill hålla sig ajour och tips för den ovane om upplevelser och platser samt om hänsyn och naturetik.

Hans naturintresse väcktes när han, tidiga morgnar, följde med sin far och farbror för att titta på fåglar. Han började fotografera fåglar med större intresse 2012 och publicerar sina bilder främst på sin sajt och på Instagram. Han har även konton och många följare på Twitter och Facebook.

Han har genom en uppmärksammad bok om Stockholms natur uppmuntrat människor att gå ut i naturen. Hans mål är att fler kan skapa en relation med naturen och därigenom bli mer engagerade. Erik har även visat ett stort engagemang för Biologiska mångfaldens dag där han genom Natursidan hjälpt till att få ut budskapet vilket på kort tid har lett till ett intresse kring den dagens aktiviteter.

Med fler som bryr sig kommer det också vara fler som står upp för natur och miljö när det behövs, menar han.

Sex frågor till Erik

Kan du berätta mer om vem är du?

 – Jag är en 43-årig journalist som blivit en allt större naturnörd. Mitt jobb och min fritid glider ihop och jag spenderar helst så mycket tid som möjligt med att vara i naturen och att skriva om den. Har tidigare flyttat runt en del i Sverige, men bor nu intill Nackareservatet i Stockholm med min lilla familj. 

 

Vad gör du idag?

Jag driver Natursidan.se och tillsammans med Moa Pettersson är jag även en del av biologiska mångfaldens dag-initiativet i Sverige. Jag är också medförfattare till boken ”Upplevelser i Stockholms natur” som släpptes i höstas och är också involverad i diverse mindre ideella initiativ och projekt som har med miljö och naturvård att göra.

 

Hur startade ditt engagemang för naturvård?

Det har växt fram naturligt som ett allt större intresse, men en av anledningarna till att jag startade Natursidan.se var för att jag ville hjälpa till att ge många av de eldsjälar som gör mycket för naturen den uppmärksamhet de förtjänar. Så mitt engagemang ökade kraftigt från 2013 när jag lanserade Natursidan.se. I takt med att jag lärt mig mer och märkt hur det går att öka medvetenheten och engagemanget även hos andra, så har skrivandet känts ännu roligare.

 

Varför är naturen viktig för dig? 

På ett personligt plan ger naturen mig outsinlig underhållning, några av mina bästa upplevelser i livet, effektiv stresshantering och en ständig källa till längtan. Jag har haft lyxen att bli visad naturen av många kunniga personer som lärt mig mycket. Det blir då tydligt att ju mer jag vet desto större betydelse har naturen. Den är också viktig eftersom naturen är en logisk lösning på så många av dagens problem. Vi kan till exempel bevara och återskapa naturen för att ge oss ett bättre skydd mot extremväder, förlusten av biologisk mångfald och samtidigt få enorm hjälp med koldioxidlagring. 

 

Hur tänker du kring begreppet biologisk mångfald?

Att medvetenheten om den här ödesfrågan växer. Det sägs ofta att "det pratas bara om klimatet, aldrig om biologisk mångfald”, men det stämmer inte längre. De senaste åren har antalet artiklar om biologisk mångfald ökat kraftigt och allt fler människor utanför natursfären känner till begreppet och vet att det är viktigt. Det tycker jag är oerhört glädjande. Biologisk mångfald är ju en förutsättning för oss och det är samtidigt ett tacksamt ämne eftersom vi alla kan göra små eller stora insatser som faktiskt ger tydliga resultat på relativ kort tid. 

 

Om du vinner naturvårdspriset vad innebär det för dig?

Oj, svårt att svara på när nomineringen fortfarande känns lite overklig. Det finns så många fantastiska naturhjältar där ute som gör enorma naturvårdsinsatser och om jag vinner så kommer jag känna mig ännu mer motiverad att försöka lyfta dessa personer och deras frågor. 


Kontaktinformation
Sidansvarig: ulrika.sehlberg.samuelsson@slu.se