Tagghudingar–svalgsträngsdjur

Senast ändrad: 03 juli 2018
Tagghudingar.jpg

Vad är det som har hundratals fötter, saknar huvud och är ganska nära släkt med oss? Svaret är, tagghudingar. Det finns drygt 70 arter av tagghudingar längs den svenska kusten – nästan uteslutande längs västkusten.

Vanlig sjöstjärna Asteriasrubens kan man hitta vid stranden, men de flesta tagghudingar lever ganska djupt nere i havet och det krävs dykutrustning för att man ska kunna studera dem på plats.

Till gruppen hör förutom sjöstjärnor och sjöborrar även liljestjärnor, ormstjärnor med slingriga armar och avlånga sjögurkor som gräver sig fram genom bottensedimentet. Det kan vara svårt att inse vad de alla har gemensamt, men både likheter och skillnader berättar vi om i denna bok. 

Återbilda förlorade kroppsdelar

Om en ormstjärna blir av med en arm, växer det snabbt ut en ny. Många tagghudingar har en mycket god förmåga att återbilda förlorade kroppsdelar. De speciella stamceller som gör detta möjligt intresserar forskare med tanke på tagghudingarnas släktskap med oss människor.

Sjögurkor andas genom rumpan

Sjöstjärnor, sjöborrar, sjögurkor, liljestjärnor och ormstjärnor är alla tagghudingar. Gemensamma drag är att de saknar huvud och har hundratals fötter. Många är formade som en stjärna eller boll och de flesta har inte ens något som är fram och bak. Ormstjärnorna saknar analöppning, vilket innebär att avföringen går ut genom munnen. Och sjögurkor andas genom rumpan. 

Fakta:

Titel: Tagghudingar–svalgsträngsdjur. Echinodermata–Hemichordata

Text: Hans G. Hansson, Tomas Cedhagen, Malin Strand

Bild: Helena Samuelsson

Antal arter: 75

Innehåll: Alla arter som påträffats i Sverige beskrivs med utförliga texter och pedagogiska illustrationer. Här finns även lättanvända nycklar för artbestämning. 

Utgivningsår: 2013

Antal sidor: 272

ISBN: 978-91-88506-82-5 

Sidansvarig: mia.maria.ronell@slu.se