Mångfotingar

Senast ändrad: 03 juli 2018
Mångfotingar.jpg

Uråldriga varelser som närmsta granne? Du har säkert kommit i kontakt med mångfotingarna, eller tusenfotingarna som de heter i folkmun, då de "flyter iväg" på sitt karakteristiska sätt när du lyfter på en sten eller ruckar lite på vedtraven.

Vid första anblicken kan de verka oansenliga, men när man tänker på att man har att göra med en djurgrupp som lyckats överleva på jorden i över 400 miljoner år inser man att de är överlevnadskonstnärer av stora mått och väl värda att ägna några minuters eftertanke. Nedan ser du en storjordkrypare ut släktet Geophilus som rör sig uppåt med främre delen av kroppen i luften och undersidan vänd mot fotografen. Käkfötterna med de mörka giftklorna syns tydligt. Antennerna är stora och kraftiga med välavgränsade segment och har tätt med borst.

Ofarliga djur?

Ingen av våra svenska arter är farlig för människan. Brun stenkrypare Lithobius forficatus är den största arten bland enkelfotingarna i Sverige och är ett rovdjur med stora käkar. Den kan "knipas" men inte bita hål på din hud. Det är alltså igen fara att ta upp den, studera den på nära håll och lär dig mer om dina grannar i trädgården.

Storjordkrypare ur släktet Geophilus. Foto: Krister Hall
Storjordkrypare ur släktet Geophilus. Foto: Krister Hall

Fakta:

Titel: Mångfotingar. Myriapoda

Text: Avsnitten om mångfotingar är författade av Göran Andersson, Bjarne A. Meidell, Ulf Scheller, Per Djursvoll och Ulf Gärdenfors. Det introducerande avsnittet till leddjuren är skrivet av Graham Budd. 

Bild: Färgillustrationerna av mångfotingar är gjorda av Jan-Åke Winqvist. Monika Osterkamp Madsen har tecknat merparten av de svartvita detaljillustrationerna. Övriga illustrationer är gjorda av Karl Jilg, Liselotte Öhman, Javier Herbozo.

Antal arter: 111

Innehåll: Alla mångfotingsarter som påträffats i Norden beskrivs med utförliga texter, pedagogiska illustrationer och utbredningskarta. Lättanvända nycklar för artbestämning gör det möjligt, och roligt, att ta reda på vilka arter man hittat. Boken innehåller alla arter av enkelfotingar, dubbelfotingar, fåfotingar och dvärgfotingar. Enkel- och dubbelfotingar kallas i folkmun för tusenfotingar. Mångfotingar den första gruppen inom leddjuren (Arthropoda), därför innehåller boken introducerande avsnitt till leddjuren.

Utgivningsår: 2005

Antal sidor: 351

ISBN: 978-91-88506-53-5

Sidansvarig: mia.maria.ronell@slu.se