Kontaktinformation
Elisabet Ottoson, svampar
SLU Artdatabanken
elisabet.ottosson@slu.se 018-672745
Precis då när vårsolen lyckats locka ut till och med de mest ljusskygga och vinterbleka människorna på en kopp kaffe på verandan dyker bombmurklorna upp i granförnan. För en del av oss är det en ritual att varje år besöka en viss bombmurkleskog, kanske är det till och med årets första svamputflykt? De senaste åren har mycket hänt med våra äldre granar och vi behöver få en bättre överblick hur det är ställt med bombmurklans skogar. Därför ber vi nu om att få in rapporter från era besök ute i bombmurklans vårskog.
Med sin klotrunda form och sammetsludna chokladbruna yta är bombmurklan Sarcosoma globosum verkligen en säregen skålsvamp som uppträder på vårvintern efter snösmältningen. De flesta fynd är gjorda från mitten av mars till slutet av maj (figur 2). Bombmurklan trivs i näringsrik granskog med lång trädkontinuitet på frisk mark där vegetationsskiktet domineras av mossor med inslag av lågörtsvegetation. Många växtplatser ligger i väldränerade lägen, så som i sluttningar eller på svallade moränryggar. I landets södra och mellersta delar har flertalet lokaler en historik av skogsbete (Nitare 2010).
Registrerade fynd av bombmurkla i Artportalen fördelade över januari till december mellan 2000 och 2022. Fram till början av juni är en lämplig tid att besöka bombmurklans växtplatser.
Det är få av våra svamparter som är så pass väl kända och bombmurklan har till och med en egen bakelse. I Sverige är arten är fridlyst och rödlistad som sårbar (VU) och är även listad som nära hotad (NT) på den globala rödlistan. Jämfört med andra svampar finns relativt väl dokumenterade uppgifter om artens historiska utbredning i landet, och under 1900-talet har flera av artens äldre lokaler förstörts. I och med arbetet med artens Åtgärdsprogram som togs fram 2010 har arten eftersökts ännu mer och flera av lokalerna har fått olika typer av skydd. Dock har stora angrepp av granbarkborre under 2018 – 2020 tillsammans med avverkning i eller i anslutning till bombmurklans växtplatser bidragit till att flera lokaler försvunnit eller fått sämre status i Södermanlands (Ryberg 2021) och i Uppsala län (Kyhlström Blomqvist 2020). För att få en bättre bild av tillståndet för bombmurklans växtplatser i resten av Sverige efterlyser SLU Artdatabanken nu rapporter från allmänheten till Artportalen under 2021 och 2022.
Man kan bli lika glad som Mats Karström är här på bilden när man träffar på bombmurklor i skogen. Foto: Mats Svensson Pavval
Vill du själv ge dig ut i skogen och leta efter bombmurkla och samtidigt öka kunskapen om hur det ser ut på bombmurklans växtplatser i Sverige? Följ då nedanstående instruktion för insamling och dokumentation. Observera att bombmurklan är fridlyst och får inte plockas!
De inskickade rapporterna kommer att underlätta arbetet med att uppskatta trender och status för bombmurklan i vårt arbete med rödlistning av svampar.
Kontakta Elisabet Ottosson via Facebook eller elisabet.ottosson@slu.se om du har frågor kring artbestämning eller inrapportering av fynd.
Tack på förhand för din hjälp!
Referenser:
Kyhlström Blomqvist, J. 2020. Tillståndet för skogar med bombmurkla, Sarcosoma globosum, i Uppsala län. Självständigt arbete i biologi – kandidatarbetet 15hp. Sveriges Lantbruksuniversitet. Institutionen för Skoglig mykologi och växtpatologi. Uppsala.
Ryberg, H. 2021. Bombmurklan och granbarkborren i Södermanlands län 2021. Länsstyrelsen i Södermanlands län.
Nitare, J. 2010. Åtgärdsprogram för bombmurkla 2010–2014 (Sarcosoma globosum). Naturvårdsverkets rapport nummer 6333. Bromma. https://www.naturvardsverket.se/978-91-620-6333-7
Elisabet Ottoson, svampar
SLU Artdatabanken
elisabet.ottosson@slu.se 018-672745