SLU-nyhet

Invigning av Vindelälvens biosfärsområde

Publicerad: 29 augusti 2019
Ett tält med SLU-logga, ett bord med fem krukor med tallplantor i, två datorer och två kakburkar på, en person bakom bordet med armar utsträckta åt sidan, samt 3 postrar runtomkring. Foto.

I juni beslutade Unesco att godkänna Vindelälven som ett nytt biosfärsområde. För SLU:s del innebär det att två forskningstationer, Svartberget i Vindeln, och Röbäcksdalen i Umeå, ingår i det nya biosfärsområdet.

Lördagen den 17 augusti var det invigning av Vindelälvens biosfärområde och SLU var på plats för att presentera de två stationer som ingår i området, Svartberget i Vindeln och Röbäcksdalen i Umeå. Beslutet om biosfärsområdet från Unesco kom redan i mitten på juni och invigningen förlades därefter till nationalälvens dag. Charlotta Erefur, parkchef på Svartbergets fältstation och Johanna Wallsten, SITES-föreståndare för Röbäcksdalens forskningsstation var på plats för att visa på den verksamhet som bedrivs inom biosfärsområdet med fokus på stationernas medverkan i SITES - Swedish infrastucture for ecosystem science. De höll även en halvtimme långt föredrag om SITES och vad infrastrukturen kan erbjuda för forskare och andra intressenter.

En rad med 3 fotografier på en vägg, samt en bild med beskrivning. Foto.
Fotograf Andreas Palmén tar löpande bilder av verksamheten vid Svartbergets forskningsstation i ett stort dokumentationsprojekt. Några av hans bilder ställdes ut under invigningen. Foto Johanna Wallsten.
En bred fors med lite grönska i förgrunden. Foto.
Vindelälven är en av få outbyggda älvar i Sverige. Foto Johanna Wallsten.

Kontaktinformation

Johanna Wallsten, forskare/stf prefekt/Föreståndare SITES Röbäcksdalen
Institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap
johanna.wallsten@slu.se, 090-786 8716

Sidansvarig: johanna.wallsten@slu.se